65% Nederlanders voor inzet van camera’s met van gezichtsherkenning

Een meerderheid van de Nederlandse kiezers is voorstander van het gebruik van camera’s met gezichtsherkenning om zware criminaliteit op te sporen, zo meldt Trouw op basis van gegevens van Kieskompas. De stemhulp werd tot vorige week maandag door 75.000 mensen ingevuld, waarbij meer dan de helft hun eigen achtergrondkenmerken deelden. Trouw, als partner van Kieskompas, analyseerde deze data.

Op de vraag van Kieskompas: “Camera’s met gezichtsherkenning mogen worden gebruikt om zware criminaliteit op te sporen” antwoordde 65 procent van de gebruikers bevestigend, aldus Trouw. Politieke partijen zoals de PVV, VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en JA21 steunen deze maatregel. BBB en SGP zijn neutraal, terwijl 50Plus, NSC, GroenLinks-PvdA, PvdD, SP, Volt en FVD tegen zijn.

Eerder dit jaar werd in Europa de “AI Act” aangenomen, die real-time gezichtsherkenning in diverse situaties toestaat. Dit omvat het zoeken naar vermiste personen, slachtoffers van mensenhandel of seksueel misbruik, en het voorkomen van ‘specifieke en actuele’ terroristische dreigingen. Ook kan het worden ingezet om verdachten van ernstige misdrijven zoals moord, kidnapping en gewapende overvallen te lokaliseren of identificeren. Burgerrechtenbewegingen vrezen echter voor de impact van live gezichtsherkenning in openbare ruimtes.

Bron: Security.NL (Artikel)

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes