Europese politiechefs roepen op end-to-end encryptie te stoppen

Europese politiechefs en Europol roepen overheden en techbedrijven op om te stoppen met de uitrol van end-to-end encryptie. Ze beweren dat deze vorm van encryptie verhindert dat techbedrijven en opsporingsdiensten toegang hebben tot berichten, waardoor de bescherming van het publiek in gevaar komt.

Volgens de politiechefs tolereren samenlevingen geen plekken zonder toegang voor opsporingsdiensten, waar criminelen vrij kunnen communiceren en misdaden zoals kindermisbruik kunnen floreren. Ze wijzen op de gevaren van het darkweb en benadrukken dat criminelen snel anonimiteit misbruiken.

Hoewel ze encryptie als innovatie steunen, wijzen ze op de noodzaak van een balans tussen privacy en openbare veiligheid. Ze vragen techbedrijven om berichten te inspecteren en overheden om regels in te voeren voor informatieopvraag. Europol-directeur Catherine De Bolle benadrukt dat techbedrijven een sociale verantwoordelijkheid hebben om een veilige digitale omgeving te creëren, zodat opsporingsdiensten hun werk kunnen doen.

Experts en burgerrechtenbewegingen betogen echter dat encryptie geen obstakel is voor opsporingsdiensten. Volgens beveiligingsexpert Bruce Schneier is de vrees voor encryptie overdreven en kunnen politie en justitie nog steeds effectief werken. Bovendien meldde het CBS dat traditionele criminaliteit vaker wordt gerapporteerd dan online criminaliteit.

Bron: Security.NL (Artikel)

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes