Ministerie gebruikte jarenlang alleen usb-sticks als back-up van belangrijke mails

Uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat het Ministerie van Onderwijs vijf jaar lang e-mails van oud-bewindspersonen opgeslagen op slechts twee usb-sticks en een externe harde schijf zonder back-up.

In Den Haag bevindt zich een kluis met duizenden e-mails verzonden tussen november 2012 en januari 2022 door vier bewindslieden van OCW. Sinds 2017 werden deze e-mails bewaard op twee usb-sticks, en in 2022 voegde OCW een externe harde schijf toe, zonder enige andere kopieën.

De aanpak van overheidscommunicatie en gegevensbeheer staat de laatste jaren onder toezicht, met voorbeelden zoals het wissen van sms’jes door premier Mark Rutte, een rechtszaak over zoekgeraakt sms-verkeer tussen Ursula von der Leyen en een farmabaas, en het niet bewaren van bewijsstukken door de Belastingdienst in het Toeslagenschandaal. Recentelijk besloot het ministerie om de e-mails voortaan in een digitale omgeving te bewaren. Over twintig jaar moeten deze e-mails worden overgedragen aan het Nationaal Archief voor historisch onderzoek naar onderwijsbeleid.

Het Ministerie erkent in een verklaring wel dat het opslaan van emails op usb-sticks duidelijk kwetsbaarheden met zich mee brengt ‘Daarom is er voor gekozen deze e-mails binnen de door onszelf beheerde documentmanagementomgeving veilig te stellen. We erkennen dat dit eerder opgepakt had kunnen worden. Het proces loopt nu en wordt naar verwachting begin volgende maand afgerond.’

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes