Veel klachten over illegale deurbelcamera’s

Het afgelopen jaar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een aanzienlijk aantal klachten ontvangen over deurbelcamera’s en andere camera’s die door burgers zijn geplaatst. Volgens de toezichthouder hangt het merendeel van deze videodeurbellen illegaal. Vorig jaar ontving de AP meer dan duizend telefoontjes van bezorgde burgers die vermoedden dat de camera’s in hun buurt meer filmden dan volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is toegestaan, zo meldt de Volkskrant. Een jaar eerder waren er nog achthonderd meldingen bij de AP over camera’s, variërend van deurbelcamera’s tot andere beveiligingscamera’s.

Volgens gegevens van Multiscope zijn er momenteel 1,2 miljoen ‘slimme deurbellen’ in Nederland, wat neerkomt op ongeveer vijftien procent van de huishoudens. In 2021 waren er nog 640.000 deurbelcamera’s in het land. Na een klacht worden burgers meestal geïnformeerd door de AP over de regels en wordt ter plaatse onderzocht of de AVG wordt overtreden. Echter, door een gebrek aan capaciteit en het grote aantal klachten komt de toezichthouder momenteel niet aan handhaving toe.

“De belangrijkste privacyregel is dat u alleen uw eigen eigendommen mag filmen. Dus niet de eigendommen van uw buren of de openbare weg. Zorg er daarom voor dat u een camera aanschaft die u zo goed mogelijk kunt afstellen, zodat u zo min mogelijk de eigendommen van anderen of de openbare weg filmt,” aldus de toezichthouder in het ‘Stappenplan camera bij huis’ (pdf). In het stappenplan wordt ook benadrukt dat een videodeurbel bedoeld is om te zien wie er voor de deur staat en aanbelt, en niet om bezittingen tegen diefstal te filmen. “Het is ook niet noodzakelijk om continu te filmen bij een videodeurbel.”

Op basis van uitgevoerde onderzoeken concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens dat ‘het merendeel van de videodeurbellen illegaal hangt’. In de meeste gevallen wordt ook een deel van de openbare ruimte gefilmd, wat niet is toegestaan. Door het tekort aan handhavingscapaciteit resulteren conflicten tussen buren over camera’s vaak in rechtszaken. Vorig jaar kwam dit minstens 38 keer voor. “Dit is zeer belastend voor mensen en het kost de samenleving geld,” zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Een betere handhaving zou wenselijk zijn.

Bron: Security.NL

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes