Meerdere ING klanten krijgen zomaar toegang tot rekening van een onbekende

Het zou je maar overkomen, zonder kwaadwillige opzet ineens inzicht krijgen in de rekening van een willekeurig persoon. Het gebeurde meerdere rekeninghouders bij de ING, die na het inloggen met gezichtsherkenning opeens bij de rekening van iemand anders terecht kwamen. In eerste instantie liet ING weten dat het een uniek geval was, maar later op de dag werd duidelijk dat vijf klanten te maken kregen met dezelfde systeemfout.

De schokkende onthulling kwam aan het licht toen een klant haar ervaring deelde: “Tot mijn grote verbazing zag ik daar álle financiële gegevens van deze persoon. Zijn uitgaven, zijn inkomsten, zijn hypotheek, de spaarrekeningen van de kinderen, alles. Ik kon zelfs diens gegevens wijzigen of de rekening opzeggen. Dat zoiets mogelijk was, voelde heel ongemakkelijk.”

Een opmerkelijke wending in het verhaal was het feit dat ING oorspronkelijk beweerde dat het om een uniek geval ging waarbij slechts één klant toegang had tot de rekening van een andere klant. Deze bewering bleek onjuist te zijn, omdat de bank nu heeft toegegeven dat vijf klanten slachtoffer zijn geworden van dezelfde systeemfout. Volgens een woordvoerder van ING was de fout het gevolg van een verandering in het systeem, die later weer is teruggedraaid. De bank voert regelmatig technische veranderingen door aan de achterkant van het systeem, maar klanten merken daar normaal gesproken niets van.

Hoewel ING beweert dat het probleem inmiddels is opgelost, hebben ze geen verdere details gegeven over de oorzaak van dit verontrustende incident. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bevestigd dat dit soort situaties zich vaker voordoen. Een woordvoerder verklaarde: “Het komt af en toe voor dat bij digitaal inloggen er verkeerde klantgegevens verschijnen. Dat beperkt zich overigens niet tot banken maar het kan bijvoorbeeld ook bij een pensioenverzekeraar gebeuren.”

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes