Verklaring Omtrent het Gedrag is vanaf mei ook digitaal te ontvangen

Vanaf medio mei zullen alle Nederlandse burgers hun Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) digitaal kunnen ontvangen, zo heeft de overheid aangekondigd. Dit nieuwe systeem, dat naar verwachting snellere en duurzamere levering mogelijk maakt, zal naast de bestaande papieren versie beschikbaar zijn.

De uitrol van het nieuwe digitale systeem begint op woensdag 20 maart, volgens een verklaring van de Rijksoverheid op dinsdag. De eerste Nederlanders zullen hun digitale VOG kunnen ontvangen via de Berichtenbox van MijnOverheid. Deze uitrol zal gefaseerd plaatsvinden om de capaciteit van de systemen van Justis, de overheidsinstantie belast met de verwerking van VOG-aanvragen, te waarborgen. Naar verwachting zullen alle organisaties uiterlijk 21 mei gebruik kunnen maken van de digitale VOG, aldus de Rijksoverheid.

Justis benadrukt dat de papieren versie van de VOG naast de nieuwe digitale variant beschikbaar zal blijven. Beide opties zullen dezelfde prijs hebben, momenteel vastgesteld op 33,85 euro. De digitale VOG zal naar verwachting sneller te bezorgen zijn, duurzamer zijn en gemakkelijk digitaal kunnen worden doorgestuurd naar werkgevers. Werkgevers kunnen de echtheid van digitale VOG’s verifiëren op een aparte website van Justis, die digitale echtheidskenmerken zal bevatten als vervanging voor de watermerken op de papieren versie.

De Verklaring Omtrent het Gedrag is een document dat aantoont dat het ‘justitiële verleden’ van een persoon geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie in de samenleving, zoals een baan of vrijwilligerswerk. Werkgevers kunnen een VOG van hun personeel vragen als zij bijvoorbeeld omgaan met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. In bepaalde sectoren, zoals de kinderopvang, is een VOG verplicht voor werknemer

Bron: Tweakers

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes