Supermarkten zetten in op AI om winkeldiefstal tegen te gaan

Supermarkten staan op het punt grootschalig gebruik te maken van AI-surveillance om diefstal bij zelfscankassa’s aan te pakken, aldus retaildeskundigen Eelco Hos. Met een geschatte schadepost van 100 miljoen euro door diefstal, overweegt Jumbo zelfs de inzet van robots om deze problemen aan te pakken.

Hos waarschuwt voor een toekomst waarin winkeliers steeds afhankelijker worden van AI-systemen, met name bij klanten die zelfscankassa’s gebruiken. Deze systemen zullen volgens hem constant met camera’s controleren wat er wordt gekocht en gescand. Als een klant iets niet scant, kan het systeem de afhandeling blokkeren en de klant vragen alle producten te scannen. In ernstigere gevallen kan het systeem zelfs een foto van de verdachte klant naar een supermarktmedewerker sturen, met de opdracht het betreffende artikel bij de zelfscankassa te vinden.

Jumbo bevestigt de ernst van diefstalproblemen, waarbij een stijging van zelfscankassa’s gepaard gaat met een toename van diefstallen. Ondanks zorgen over privacy en mogelijke inbreuken op vrijheid, benadrukt Hos dat deze systemen goed zijn geanonimiseerd en voldoen aan juridische normen op Europees niveau.

Deze ontwikkelingen roepen echter bezorgdheid op bij technologie-expert Danny Mekic, die waarschuwt voor een verschuiving van wederzijds vertrouwen naar wantrouwen en controle in de winkelomgeving. Desondanks lijkt de industrie vastbesloten om AI-surveillance te omarmen als een effectief middel om diefstal te verminderen, ondanks mogelijke gevolgen voor privacy en vrijheid.

Bron: Security.NL

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes