Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat ze vijftig zogenaamde ‘focusflitspalen’ gaan inzetten om te detecteren of automobilisten een mobiele telefoon in hun hand hebben en bijvoorbeeld aan het appen of bellen zijn. Dit initiatief, zoals gemeld door landelijk verkeersofficier Achilles Damen aan De Telegraaf, komt voort uit de constatering dat automobilisten hardleers zijn en dat een intensievere aanpak is vereist om de verkeersveiligheid te vergroten.
De focusflitspalen worden elke twee maanden op verschillende locaties geplaatst om het gedrag van automobilisten te verbeteren en zo de alarmerende statistieken te bestrijden. Het aantal verkeersslachtoffers blijft immers toenemen door te hard rijden en het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, zoals Damen benadrukt.
De camera’s worden geΓ―nstalleerd op viaducten of hoge palen langs de wegen, waardoor ze door de voorruit van voertuigen kunnen kijken. Dit maakt het mogelijk om vast te stellen of de bestuurder een mobiele telefoon in de hand heeft. Als dit het geval is, zal dit altijd leiden tot een boete. Helaas is het nog niet mogelijk om boetes op te leggen als de telefoon op iemands schoot ligt, hoewel dit volgens het Openbaar Ministerie ook afleiding veroorzaakt tijdens het rijden. Een proefzaak bij het Hof van Leeuwarden concludeerde echter dat dit “te ver van de tekst in de wet afstaat,” en daarom moet het Openbaar Ministerie zich daaraan houden, zoals Damen opmerkt.
De inzet van de focusflitspalen lijkt een goede inzet van moderne technologie. Een privacyvriendelijke oplossing voor een degelijk gevaar op de weg en een van de grootste ergernissen van de medebestuurders. Wat vind jij? Is dit de goede aanpak om appende en bellende autobestuurders te ontmoedigen?
Dit artikel is geschreven op basis van het artikel op Security.NL