Uit een recent onderzoek van Britse universiteiten blijkt dat met de hulp van AI, er met 95% zekerheid kan worden vastgesteld welke toetsen iemand indrukt. Hierdoor is het mogelijk dat kwaadwillende personen jouw wachtwoord kunnen stelen door goed te luisteren naar hoe jij typt.
Wanneer je gebruikmaakt van een toetsenbord, produceert elke toets een subtiel verschil in geluid. Hoewel we als mensen deze verschillen vaak niet opmerken, blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van diverse Britse universiteiten dat het met behulp van AI, in staat is om deze geluidsnuances razendsnel te ontcijferen. Dit opent de deur naar potentieel gevoelige privacykwesties, want als elke toets unieke geluidspatronen heeft, kan iemand precies horen wat je typt.
Het computermodel dat door de onderzoekers is ontwikkeld, genaamd CoAtNet, kan met opmerkelijke nauwkeurigheid vaststellen welke toetsen iemand indrukt. Het model vereist slechts 25 toetsaanslagen op 36 toetsen van een MacBook Pro, waaronder letters en cijfers, om dit te bereiken. De geluiden van deze toetsaanslagen worden omgezet in visuele geluidsgolven en spectrogrammen. Deze beelden worden vervolgens geanalyseerd door een zogenaamde image classifier, een programma dat afbeeldingen kan interpreteren met behulp van machine learning.
In het kort, CoAtNet kan na een trainingsfase met een nauwkeurigheid van 95 procent vaststellen welke toetsen zijn ingedrukt op basis van lokale opnames, zoals met een iPhone 13 Mini die op slechts 17 centimeter afstand van de MacBook ligt. Op afstand, bijvoorbeeld tijdens een Zoom-gesprek, kan CoAtNet nog steeds met een opmerkelijke nauwkeurigheid van 93 procent de toetsaanslagen identificeren. Via Skype ligt deze nauwkeurigheid iets lager, namelijk op 91,7 procent.
Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden aangepakt. Sommige toetsen worden vaker gebruikt dan andere, wat de herkenning vergemakkelijkt. Bovendien is het mogelijk om iemand af te luisteren via een telefoongesprek, een videogesprek, of zelfs door middel van malware. Mensen die zich zorgen maken over het risico van deze vorm van spionage, wordt aangeraden om extra toetsen aan te slaan tijdens het invoeren van wachtwoorden of om het geluid van de toetsen te overstemmen met ander geluid. Het gebruik van een touchscreen om te typen kan ook helpen, aangezien de nauwkeurigheid dan daalt tot 40 procent, op voorwaarde dat het omgevingsgeluid minimaal is. Het aanpassen van je type-stijl kan ook bijdragen aan het verminderen van het risico.