BOEM Zoomt in op… Tinder

Het is Valentijnsdag, wat betekend dat de rozen en de chocola weer over de toonbank zullen vliegen. Naast alle lekkernijen en leuke cadeautjes, is er ook 1 app die jaarlijks een piek kent qua activiteit rond deze tijd, en dat is Tinder. De app is als een snoepwinkel voor volwassenen, maar in plaats van snoep, swipe je door mensen. Het is alsof je een catalogus doorbladert, maar in plaats van te beslissen welke jeans je wilt, beslis je welke persoon je leuk vindt. En als jullie elkaar allebei leuk vinden, dan is het een match! Razend populair en om zoveel mogelijk uit de app te krijgen, geef je zoveel mogelijk info aan de app. Allemaal data dus, dan hoop je toch maar dat die data goed word opgeslagen.

Privacy en tinder

In de app van Tinder lijkt het soms alsof privacy een garantie is. Je geeft de app toegang tot je Facebook-profiel, Instagram-foto’s en soms zelfs je Spotify-afspeellijst. Je levensverhaal, vastgelegd in digitale vorm, ligt open en bloot voor de ogen van de algoritmen die hopen jouw ideale match te vinden. Tinder belooft een paradijs te zijn voor diegenen die op zoek zijn naar romantiek, maar het is ook een speeltuin voor privacybewuste zorgen. Het delen van persoonlijke informatie met een app die als matchmaker fungeert, is als het overhandigen van je dagboek aan een digitale koppelaar. Het is intiem, kwetsbaar en roept vragen op over waar die informatie werkelijk belandt.

Tinder is in het algemeen wel goed gesteld op hun privacy. In vorige artikelen hebben we diensten behandeld die veel onduidelijk hadden in hun privacy beleid, en bij Tinder is dit beleid wel . Echter, is Tinder niet altijd zo geweest zo bleek uit een onderzoek van de Noorse consumentenbond ‘Forbukerradet’ in 2016. Zij constateerde dat er vele privacy schendingen plaatsvonden in de app, zo was het onmogelijk om gegevens permanent te wissen en kreeg Tinder automatisch toegang tot je Facebook foto’s. Nadat Tinder hierop werd aangesproken door de Noorse privacy waakhond heeft Tinder goede stappen ondernomen om deze privacy schendingen te mitigeren. Zo hebben ze ook in het beleid opgenomen om de Europese privacywetgeving te respecteren bij de Europese gebruikers van de app.

In 2020 werd Tinder getroffen door een hack waarbij meer dan 70,000 foto’s van vrouwen werden gelekt. Deze werden vervolgens aangeboden op criminele websites voor catfishing, een vorm van fraude waar criminelen zich anders voordoen om je vervolgens  proberen af te persen. Het bedrijf heeft ook hier stappen ondernomen om dit soort hacks te voorkomen. Toch blijft het verstandig om de standaard instellingen aan te passen naar privacy vriendelijke instellingen, om zo risico’s te beperken.

Drie tips om je privacy te verbeteren:

Login op Tinder met je telefoonnummer

Wanneer je de Tinder-app downloadt en opent of naar de aanmeldingspagina van Tinder op de website gaat, kunt u zich aanmelden met uw Google-, Apple- of Facebook-accounts. Het gebruik van een social media-account om in te loggen lijkt misschien aantrekkelijk, maar dit geeft Tinder extra persoonlijke informatie over u. Tinder verzamelt meestal basisprofielinformatie van uw pagina op sociale media en voegt dit toe aan uw profiel. Een telefoonnummer gebruiken om in te loggen is dus de meest anonieme vorm om een Tinder profiel aan te maken.

Gebruik echte maar niet verhullende foto’s

Het is belangrijk om selectief te zijn met de foto’s die je deelt op Tinder. Ja, je moet foto’s kiezen die je beste kwaliteiten benadrukken, maar je moet ook om privacy redenen bepaalde soorten foto’s vermijden. Foto’s met familie of vrienden kunnen hen bijvoorbeeld blootstellen aan stalkers en andere cybercriminelen. Vermijd ook het gebruik van foto’s die details over je woonplaats of werkplek onthullen, omdat ze je locatie kunnen onthullen en je in gevaar kunnen brengen. Foto’s van je reizen of sociale evenementen zijn de beste keuzes voor je Tinder profiel.

Link niet de andere sociale media met je profiel

Als je een Tinder-profiel aanmaakt, krijg je de optie om je Instagram- en Spotify-accounts te koppelen. Het delen van je muziekvoorkeuren en recente foto’s is een uitstekende manier voor anderen om je te leren kennen. Maar is het verstandig om deze met wildvreemden te delen op Tinder? Sociale media kunnen informatie over je persoonlijke leven onthullen, zoals je vrienden en plaatsen waar je vaak komt. Als je je sociale mediaprofielen deelt, raden we je aan dit alleen te doen met mensen met wie je gematcht en gesproken hebt.

Conclusie

Tinder kan handig zijn als je op zoek bent naar liefde. Er zijn inmiddels al genoeg ‘Tinder baby’s’ op de wereld om dit te bevestigen. Het gebruik van Tinder brengt echter een aantal privacy risico’s met zich mee. Dit betekent niet dat je moet stoppen met het gebruik van de app, maar je moet wel stappen ondernemen om je privacy te beschermen.

Vanuit BOEM raden we je aan om zoals bij alle apps die je installeert bewust te zijn van de mogelijke risico’s. Ga na welke instellingen je echt nodig hebt en maak een gezonde er verstandige overweging van de privacy afwegingen. En wie weet, misschien vind je je prins(es) op het witte paard wel via de digitale voordelen van het daten!

Bronnen:

VPN Overview

Consumentenbond

Deel dit bericht:

Meer nieuwtjes